flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Переваги СМС-повідомлень

03 лютого 2014, 11:12


 Перевага надсилання судових повісток за допомогою СМС-повідомлень.

Нагадуємо, що Державною судовою адміністрацією впроваджено систему «Електронний суд». Однією з її складових є надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) повісток у вигляді СМС-повідомлень.

З 1 жовтня в усіх судах загальної юрисдикції запрацювала послуга надсилання СМС-повісток. Відтоді кожний охочий може подати до суду заявку про отримання повістки в електронній формі за допомогою СМС-повідомлення у відповідній справі, вказавши номер мобільного телефону. Результат доставлення повістки автоматично розміщується у відповідному електронному реєстрі автоматизованої системи документообігу. Працівник апарату суду роздруковує таке повідомлення та долучає його до матеріалів справи.

Так, завдяки новій послузі працівники апарату суду витрачають менше робочого часу на відправлення повісток поштою: не потрібно роздруковувати повістку, клеїти марки, нести лист у поштове відділення. Йдеться про економію не лише часу, а й бюджетних коштів: на поштове розсилання повісток, на витратний матеріал (папір, конверти, марки тощо).

Фахівці підрахували: в середньому при надсиланні судової повістки у вигляді СМС-повідомлення її вартість зменшується приблизно у 8 разів. Одна повістка складається з 214 до 859 символів, а це — 4—13 СМС-повідомлень. Одне повідомлення коштує приблизно 60—70 коп. Тобто СМС-повістка обійдеться суду в 3—9 грн.

До того ж, за допомогою СМС-повідомлень громадяни оперативніше отримують інформацію про час та місце проведення засідання, зменшується ризик втрати інформації чи взагалі недоставлення її до адресата.