flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось підготовче судове засідання відносно обвинуваченого у перевищенні службових повноважень, що призвело до ракетного удару по аеродрому

17 квітня 2024, 17:25

Сьогодні, 17 квітня 2024 року відбулось підготовче судове засідання відносно громадянина Ч., який обвинувачується у перевищенні військовою службовою особою  влади  чи  службових повноважень, тобто умисному вчиненні  дій, які виходять за межі наданих цій особі  прав та повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене  в умовах воєнного стану, тобто кримінальному правопорушенні, передбаченому частиною п’ятою статті 4261 Кримінального Кодексу України.

В ході підготовчого судового засідання стороною захисту заявлено клопотання про розгляд кримінального провадження колегіально судом у складі трьох суддів і призначення запасного судді, яке підтримано іншими захисниками та обвинуваченим Ч. Прокурори заперечили щодо задоволення клопотання.

Суд клопотання про розгляд кримінального провадження колегіально судом у складі трьох суддів і призначення запасного судді – задовольнив частково. Вирішив розгляд обвинувального акту  щодо  обвинуваченого Ч. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.426-1 ч.5 КК України, проводити колегіально судом у складі трьох суддів. У задоволенні решти вимог клопотання – відмовлено.

Після проголошення ухвали, головуючим суддею було наголошено учасникам справи про  незначне очікування визначення складу  колегії  суддів, оскільки воно не вимагає тривалого часу та продовження підготовчого судового засідання.

Проте,  після входу колегії суддів до зали судового засідання було з’ясовано, що  сторона захисту обвинуваченого Ч., не дочекавшись колегії суддів, покинула приміщення суду  та попрямувала до м. Київ.

Подальше проведення підготовчого судового засідання без участі захисників було  неможливим.

Заслухавши  думку учасників,  колегія суддів  на місці ухвалила, з метою непорушення права обвинуваченого   на захист, та забезпечення  прав  усіх учасників судового процесу, зокрема захисників, відкласти підготовче судове засідання до 18.04.2024 12:00 год., повідомивши про це учасників справи всіма можливими засобами.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.